DAFFIatTruck Trading
TT

Nieuws

DAF bekroont 'monteur van het jaar 2013'

DAF Trucks België kroont ‘Monteurs van het Jaar’

Vorige maand werd Rob Truyens van TTL Houthalen uitgeroepen tot ‘Monteur van het Jaar’, terwijl Jorg Bartsoen van Turbotrucks Gent met de titel ‘Junior Monteur van het Jaar’ aan de haal ging. Zij bleken na drie veeleisende selectieronden de twee beste in de nieuwe monteurswedstrijd die DAF Trucks België voor zijn monteurs organiseert. De overwinning levert Ron Truyens overigens meteen een ticket op voor de ‘Internationale Monteur van Jaar 2014’-verkiezing.

DAF Trucks wil met deze nationale en internationale competities het vak van monteur opwaarderen. Met een aparte wedstrijd voor junioren tracht het merk meteen ook de jeugd warm te maken voor het beroep van monteur. “Een zwaar en veeleisend beroep, met veel verantwoordelijkheid”, weet Michel van Herpen. Hij is sinds één jaar verantwoordelijk voor de naverkoop in België en de grote animator van het Belgische luik van deze wedstrijd.

“DAF Trucks organiseerde in 2012 voor het eerst een ‘Internationale Monteur van het Jaar’ en wil dat voortaan om de twee jaar doen. In de onpare jaren hebben de nationale invoerderorganisaties dan de kans om op nationaal vlak selectiewedstrijden uit te schrijven. Aan de editie 2012 namen monteurs uit Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Polen en Italië deel, maar België was jammer genoeg afwezig. En daar wilden wij verandering in brengen, zodat we in 2013 onze eerste ‘Monteur van het Jaar’ verkozen”, aldus Michel van Herpen.

De noodzakelijke opleiding slorpt een groot deel van het budget op van de concessiehouders. Bovendien moeten de monteurs zich zelf voortdurend blijven scholen. “Om al die inspanningen iets beter in de verf te zetten en de gelegenheid te bieden om al die kennis ook echt te bewijzen, was er nauwelijks iets beter denkbaar dan deze wedstrijd”, stelt Michel van Herpen.

Opleidingen worden trouwens alleen maar belangrijker, nu moderne trucks zoveel technologie aan boord hebben. Vandaar dat door de introductie van de DAF XF Euro 6 één monteur per dealer een week opleiding moet volgen over Euro 6-motoren en voor de DAF CF Euro 6 moet een andere monteur van elke dealer ook nog eens deelnemen aan zo een trainingsweek. “Op die manier zijn we er zeker van dat iedere dealer binnenkort twee specialisten in Euro 6 in huis heeft”, verduidelijkt Michel van Herpen.

Bij de dealers is de trainingscoördinator het aanspreekpunt voor alles wat met opleidingen te maken heeft. Zij zijn het ook die de monteurs warm moeten maken om deel te nemen aan de ‘Monteur van het Jaar’ en de ‘Junior Monteur van het Jaar’. De deelnemers die zich inschreven kregen eerst een theoretische voorronde voor de kiezen.

 Na die theoretische voorronde werden de vijf beste junioren en de vijf beste senioren in maart uitgenodigd in het DAF Museum in Eindhoven voor de halve finale. Hierin moesten ze DAF voertuigen met defecten onder handen nemen. De opdrachten waren grotendeels gebaseerd op de vragen die bij de helpdesk het meest binnenkomen. De halve finalisten werden beoordeeld op de manier waarop ze het probleem aanpakten, hoe ze werkten en hoe ze omgingen met de druk die hierbij op hen rustte.

De drie besten van iedere groep plaatsten zich voor de finale. Die vond ook plaats in het DAF Museum, maar deze keer waren er ook acteurs van de partij, die een interactief luik aan de opdrachten toevoegden. De acteurs beoordeelden hoe de finalisten werkten en of ze in hun omgang met hen de procedures van DAF volgden. Ze moesten overigens niet alleen storingen opzoeken, maar ook theoretische vragen oplossen, waarbij ze het antwoord vaak in de systemen van DAF konden vinden.

 De winnaars, Rob Truyens van TTL Houthalen en junior Jorg Bartsoen van Turbotrucks Gent ontvingen naast een trofee ook een reischeque voor een bestemming naar keuze, terwijl de nummers 2 en 3 naar huis gingen met een gevulde gereedschapskoffer. Ron Truyens mag in 2014 trouwens de Belgische eer hoog houden tijdens de tweede ‘Internationale Monteur van het Jaar 2014’.  Bij Truck Trading Limburg werken trouwens ook de nummer 2 bij de Seniors, Wim Vanderheyden, en de nummers 2 en 3 bij de Juniors, Johan Stesmans en Joris Hoeckx.

» Terug

Maak een afspraak

Afspraak DAF/opleggers
Afspraak Fiat/Iveco
Email
Telefoon